Skip to main content

Dia Mundial de l’aigua

El Dia Mundial de l’Aigua és una oportunitat única en la vida per a unir-nos en favor de l’aigua i accelerar junts els avanços en aquesta esfera.

Se celebra el 22 de març de cada any i el seu principal objectiu és generar consciència sobre la importància de cuidar els recursos d’aigua en el planeta, un element vital per a la vida de totes les espècies de la Terra.

Amb la celebració d’aquesta efemèride es pretén donar a conèixer la crisi mundial de l’aigua i la problemàtica que afronten milions de persones que no tenen accés al subministrament d’aigua potable, així com les mesures urgents que s’han de prendre sobre aquest tema.

Origen del Dia Mundial de l’Aigua

El Dia Mundial de l’Aigua va ser proclamat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) en 1992. Aquest any es va celebrar a Rio de Janeiro la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament. D’allí va sorgir la proposta, sent 1993 el primer any de celebració.

L’Aigua: un dret fonamental per a la vida

L’aigua és un dret fonamental per a la preservació de la vida, en totes les seves formes. Considerada com un dret humà, aquest valuós i indispensable recurs natural no arriba de manera segura a un gran nombre de persones en diferents països, sobretot als més pobres, on l’aigua potable no és accessible.

D’acord amb l’ONU la població més afectada és la mancada de recursos econòmics, on el sanejament de les aigües és un veritable luxe, només possible per a les societats més avançades i els països desenvolupats.

Més d’un terç de la població mundial no gaudeix dels serveis d’aigua potable segura, la qual cosa es tradueix a més de 2.000 milions de persones que no reben l’aigua de qualitat en les seves llars. Per aquesta raó moren homes, dones i nens cada any.

Per als refugiats, persones sense llar i tots els que viuen en pobresa extrema no hi ha cap possibilitat de gaudir d’aquest recurs, tan vital per a la vida.

Per a erradicar la misèria i totes les conseqüències que implica, l’Organització de les Nacions Unides cerca alternatives per a fer d’aquest món un lloc més viable per a tots. Això només s’aconseguirà a través de l’anomenat desenvolupament sostenible.

Els problemes que es troben al llarg del cicle de l’aigua estan soscavant el progrés en els principals conflictes planetaris: des de la salut fins a la fam, des de la igualtat de gènere als treballs, passant per l’educació, la indústria, els desastres naturals i la falta de pau.

En 2015, el món es va comprometre amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6 com a part de l’Agenda 2030: la promesa que tots tindrien aigua i sanejament gestionats de manera segura per a 2030.

Avui dia, ens trobem molt lluny d’aconseguir-ho.

Milers de milions de persones i innombrables escoles, empreses, centres de salut, granges i fàbriques es veuen restringides perquè encara no s’han complert els seus drets humans a l’aigua i al sanejament.

Existeix una necessitat urgent d’accelerar el canvi, d’anar més enllà del “seguim com fins ara”.

Les últimes dades mostren que els governs han de treballar una mitjana de quatre vegades més ràpid per a complir amb tot per arribar a temps, però aquesta no és una situació que pugui resoldre’s amb només un actor o grup.

L’aigua afecta a tots, per la qual cosa es necessita que tots prenguem mesures.

Tema 2023: Sigues el canvi

En la celebració d’aquesta efemèride anualment se selecciona un lema o tema central. El lema del Dia Mundial de l’Aigua 2023 és: “Accelerar el canvi” amb una anomenada a l’acció per a la societat: “Sigues el canvi”. Es tracta de posar en relleu la necessitat urgent d’accelerar el canvi per a aconseguir que l’aigua arribi a tots els racons del planeta, fins i tot als més pobres.

S’ha creat una campanya mundial per a animar a les persones a prendre mesures per a canviar la forma en la qual usen l’aigua. Amb el lema “Se’l canvi que vols veure en el món” es trasllada la responsabilitat de la gestió de l’aigua a cadascun de nosaltres.