Skip to main content

Dia mundial de l’eficiència energètica

El dia 5 de març es va celebrar el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, una bona ocasió per conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania i les empreses consumidores d’energia del seu paper clau per aconseguir un model energètic net, distribuït i democràtic.

Una data en la qual de manera indiscutible es posa l’accent en la necessitat d’estalviar energia per a frenar el canvi climàtic. No sols és necessari conscienciar-se quan utilitzem els electrodomèstics de la nostra llar, sinó també quan estem fora de casa. És primordial que tots remem en el mateix sentit, no podem remar a contra corrent, perquè d’això depèn la nostra salut i la del planeta.

10 consells per ser més eficient energèticament?

 1. Fes servir el transport públic…Cotxe compartit o automòbil híbrid o elèctric per als teus desplaçaments mitjans i llargs en els quals porti pes. Per als desplaçaments curts o mitjans, millor anar caminant. També valen el patinet o la bicicleta. La teva ment i el teu cos ho agrairà.
 2. Si vas als lavabos, usa el paper higiènic que necessitis. Si té doble botó la cisterna, utilitza l’adequat. De la mateixa forma, intenta economitzar el sabó amb el qual et rentes les mans, i l’aigua que gastes en esbandir-les. Evita els assecadors de mans i apaga la la llum en sortir.
 3. Mou-te, defuig de l’ascensor, està per portar càrrega i pujar/baixar a persones amb mobilitat reduïda o amb carrets de bebè.
 4. En el treball o en el centre d’estudis procura embrutar el mínim i apagar l’ordinador quan no l’estiguis utilitzant. Evita malbaratar material escolar o d’oficina i revisa si el que utilitzes prové de boscos sostenibles o de materials reciclats.
 5. A casa, si està posada la calefacció no obris les finestres. Si per contra està funcionant l’aire condicionat, no deixis la finestra oberta, si tens fred posa’t alguna cosa damunt i comunica-ho perquè pugin la temperatura del termòstat.
 6. Fuig de les màquines expenedores, tret que no tinguis més remei, perquè les petites unitats de tots els productes embolicats en plàstic, són realment una despesa d’energia excessiu, que després o es recicla, o contamina. Prepara’t el menjar, és molt més saludable, i evita el desaprofitament alimentari.
 7. Si vas a la compra evita els productes que vagin massa embolicats, especialment, en plàstic. Intenta adquirir aliments a granel, de proximitat o km 0, i ecològics. Fabricar aquests envasos o embolcalls, i traslladar menjar d’una punta a una altra del planeta, no és sostenible.
 8. Porta sempre les teves bosses per a adquirir els articles i la teva ampolla d’aigua emplenable. Dues accions que ni et pots imaginar la quantitat d’energia que estalvien, ara i en el futur. Tingues-ho com un acte quotidià: igual que no se t’obliden les claus de casa, tampoc se’t pot oblidar un parell de bosses i una ampolla.
 9. Respecte als productes de neteja i cosmètica que triïs, no dubtis a pagar una mica més per aquells que estan concebuts per a salvaguardar el medi ambient. El mateix amb la roba, millor materials biodegradables o reciclats, que estalvien energia.
  • Compra el que necessitis, en el supermercat et posen moltes ofertes perquè surtis amb el doble de productes.